Műtét előtt

Szembesülni a gyógyulásnak ezzel a módjával szörnyű megpróbáltatások sorát jelenti mindenkinek. A betegnek szembe kell nézni a jövővel, hogy a teste esetleg végérvényesen megváltozik, hogy egy számunkra mindennapos dolog egészen más lesz.

Talán ez a legnehezebb ebben a helyzetben. Elfogadni, hogy amit megszokott az sosem lesz a régi, hogy ha tükörbe néz, nem önmagát fogja látni, hanem valaki másnak a testét. Sajnos a sztóma még ma is tabunak számít. Soha, senki nem beszél róla. Ez a szótlanság pedig félelmet és szégyent szül az emberekben.

A műtét előtt álló betegek rettegnek a megbélyegzéstől. Attól, hogy megváltozott állapotukat mindenki látni fogja, úgy érzik "rájuk lesz írva", hogy mások. Ez egy szörnyű helyzet, de mindenkinek az, így a hozzátartozóknak is. Minden nap látni a félelmet szerettünk arcán fájdalmas érzés, de nem szabad feladnunk, mert szükség van ránk és a mi segítségünkre, hogy a helyzetet könnyebb legyen elfogadni. Együtt kell küzdenünk a túlélésért, a kicsit más, de élhető életért.

Kell a segítség

A sztómaműtét előtt álló betegek lelki segítése nagyon nehéz, sok erőt igénylő feladat. Ahhoz, hogy hozzátartozóként segíteni tudjunk az elfogadásban, először magunknak kell felfognunk, és megértenünk, ami történik, történni fog.

Vegyük kézbe a dolgot! Aki még nem került ilyen helyzetbe, szinte semmit nem tud a sztómáról, és ez nagy baj. Ez a tudatlanság okozza a félelmeket, amiket nagyon nehéz feloldani. Ahhoz, hogy az érintetteknek segíthessünk abban, hogy elfogadják új helyzetüket, egyetlen dolgot tehetünk, minél többet kell megtudnunk erről az állapotról.

A legfontosabb, és egyben a legelső lépés az információk gyűjtése. Ha van időnk felkészülni, talán könnyebb lesz majd feldolgozni, amikor valóban eljön az ideje. Meg kell ismernünk a folyamatot az első pillanattól, a sztómával történő mindennapokig, hogy tudjuk, mire számítsunk, mire kell készülnünk.

Ismerjük meg az eszközöket
sztómazsákok

Az információk begyűjtése mellett a felkészülésben szintén nagyon fontos az eszközök megismerése, hiszen ezek a tárgyak ezután a mindennapok részei lesznek, együtt kell velük élni.

Szerezzünk be mintákat a sztómazsákokból, adjuk oda a betegnek, hogy kézbe vehesse őket, barátkozhasson velük. Fontos, hogy legyen  döntési lehetősége az eszközök kiválasztásában, hiszen neki kell majd hordania őket.

Nyugodtan próbálja fel őket, hogy tudja melyiket milyen érzés lesz majd viselni. Ez nagy segítséget jelent, hiszen így nem a műtét után, a legnehezebb helyzetben kell majd ezt a nehéz döntést meghozni.

Ha már megvan a kórház, ahol majd a műtétet elvégzik, érdemes felkeresni ott egy sztómaterápiás nővért. Esetleg kérjük meg az orvost, hogy ajánljon valakit, akivel ő is szívesen dolgozik együtt. A nővérnek minden sztómával kapcsolatos kérdésünket feltehetjük.

A választás
sztómazsákok

A megfelelő eszköz kiválasztása nem könnyű, de nagyban megkönnyítheti mindenki életét.

Milyen a jó eszköz?
 
Olyan, ami a leendő viselőjében a helyzethez képest nem vált ki viszolygást. Ami tapintásra és küllemre is megfelel az ő elvárásainak, életvitelének. Mindenképpen ajánlatos több eszközgyártó termékét megnézni, kipróbálni, hiszen ez egy olyan kellék, amit muszáj elfogadni.

Természetesen az, hogy pontosan milyen eszközre lesz szüksége, csak a műtét után derül ki, de minden betegnek megvan a joga, hogy a számára legszimpatikusabb gyártót válassza, és annak a termékét kapja.

(forrás: www.webbeteg.hu)
Műtét után

A műtétet követő első néhány hét a legnehezebb. Ilyenkor derül ki, hogy a beteg valójában mennyire volt felkészült, hogyan viszonyul a megváltozott testéhez. Ha sikerült az elfogadás, sokkal egyszerűbb helyzetben lesz a család is és sztómával élő is. Talán épp ezért is fontos a megfelelő felkészítés a műtét előtt. Aki ismeri a folyamatot, tudja mi fog történni testével, így sokkal könnyebben, gyorsabban fogja megtanulni, hogyan ápolja sztómáját. Sokkal kevésbé fogja magát kiszolgáltatottnak érezni szeretteivel szemben, hiszen képes lesz egyedül szembenézni a mindennapok nehézségeivel.

Persze ilyenkor sem szabad magára hagynunk, segítség nélkül. Fontos, hogy ha kell, ott legyünk, tudjuk, mit kell csinálni. Azért ne essünk túlzásokba. Ne érzékeltessük, hogy mennyivel másabb minden, hogy ez így nem természetes. Csak legyünk ott, akkor, amikor szükség van ránk. Ezért is sok helyen fontosnak tartják, hogy a tanulási folyamat alatt a legközelebbi családtag, aki a mindennapi ápolásban is segítséget nyújtott eddig is, jelen legyen és ő maga is tanulja meg a sztómával kapcsolatos teendőket, mert előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor bizony igenis szükség lesz a tudására.

(forrás: www.webbeteg.hu)
Visszatérés az otthoni életbe

Az egyik legfontosabb dolog, amivel tisztában kell lennünk, hogy a sebgyógyulási idő után a sztóma nem fájdalmas, mérete azonban még változik, egyre kisebb lesz, az öltözet alatt észrevétlenül viselhető.

A széklet ürülése akaratlagosan nem szabályozható, ezért érdemes tudni, hogy az egyes ételek milyen reakciót váltanak ki. Például a kenyér, sajt, tejföl, kolbász, apró magvas gyümölcsök, sör fogyasztása után puffadás, bűzös gázok várhatók, tehát otthonról való elindulás előtt nem tanácsos ilyesmit fogyasztani.

Táplálkozás a sztóma műtét után

A sztómával való táplálkozás nagyon fontos kérdés a frissen műtöttek számára. Sajnos azonban a legtöbbször olyan téves információkat kapnak ezzel a témával kapcsolatban, amik ijesztőek lehetnek számukra.

Egy bélműtét mindig rettentő megerőltető a beteg szervezet számára. A beleket érintő műtét után néhány hétig minden képpen kíméletesen kell táplálkozni. Az első pár hét a sztómával, amíg a belek regenerálódnak, helyre áll a működésük, nagy odafigyelést követel. Az első két-három héten ajánlatos könnyű, pépes ételeket fogyasztani. A következő pár hétben már csak arra kell figyelni, hogy az ételek könnyűek legyenek, nem legyenek túl fűszeresek, vagy zsírosak.

A műtét után két-három hónappal, attól függően fel lép-e más probléma, elkezdhetünk visszatérni a megszokott táplálkozáshoz. Aki sztómával él bizonyos szabályok mellett teljesen normális módon táplálkozhat, szinte mindent megehet, amitől nincsenek panaszai.

Alapszabályok

A legfontosabb szabály, amit egy friss sztómásnak meg kell tanulnia, hogy ne egyen olyan apró dolgokat, mint a mazsola, pisztácia, mogyoró, és minden más, ami rágás nélkül lemegy. Ezeket vagy jól odafigyelve alaposan meg kell rágnia, vagy inkább mellőzze. Az apró magvak ugyanis a rövidebb bélszakasz miatt nehezebben emésztődnek meg, legtöbbször egyben maradnak, és így távoznak, ami nem néz ki túl jól, de rosszabb esetben elzárhatják a sztómát is. Ugyanez a helyzet a zöldségek és gyümölcsök héjával is. Ajánlatos egyszerre csak kisebb mennyiségű zöldséget vagy gyümölcsöt enni, mert a túl sok rost szintén elzáródást okozhat.

Amikor elkezdjük a sztómaviselőt visszavezetni a normális táplálékokhoz, ezt a következőképpen tegyük: ne tiltsuk el semmitől. Adjuk meg a lehetőséget, hogy kipróbálja hogyan tolerálja az új rendszer a bizonyos ételeket. Mindent először kis adagokban kóstoltassunk meg. Ha nem okoz komoly panaszokat, mint görcsök, hasmenés, erős puffadás, kellemetlen érzés, akkor a későbbiekben már nyugodtan adhatunk abból az ételből. Nem kell megijedni semmitől. Minden szervezet más. Van aki a műtét után nem bír bizonyos ételeket, mások akármit meg tudnak enni.

(forrás: www.webbeteg.hu)

Javasoljuk, hogy egyen rendszeresen és minél változatosabban. Fogyasszon növényi eredetű vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket. Egyen lassan, nyugodtan, alaposan megrágva az ételt, ezáltal megelőzheti a bélgázok keletkezését.

Az étrend összeállításánál vegye figyelembe, hogy megrövidült a tápcsatorna, ezért a tápanyagok felszívódása nehezebben megy végbe. Érdemes a különféle élelmiszereket eleinte próba jelleggel, több alkalommal fogyasztani, így az esetleges kellemetlenségek elkerülhetőek lesznek.

Amennyiben új fogásokat, ételeket szeretne kipróbálni, eleinte csupán kis adagot egyen belőlük. Ha az étel nem okoz hasmenést, puffadást, hasi görcsöket, akkor nyugodtan fogyaszthatja azokat normál mennyiségben is. A megfelelő mennyiségű, napi 2-3 liter folyadék bevitele rendkívül fontos. Igyon naponta több alkalommal, kis adagokban. Lehetőleg vizet fogyasszon, és kerülje a szénsavas italokat.

Erős szagképződést, puffadást okozó ételek, melyek fogyasztását lehetőleg kerülje:
erős fűszerek, hagymafélék, halak, káposztafélék, sajtok, száraz hüvelyesek, tojás, füstölt hús, spárga, szénsavas és égetett szeszes italok. Néhány gyógyszer is fokozott szagképződést okozhat, pl. bizonyos antibiotikumok.
Javaslatunk a szagképződés, puffadás enyhítésére:
nyugodt étkezés, joghurt, müzli, zöld saláták, spenót fogyasztása.

Hasmenés esetén:
Ajánlatos kerülni a fűszeres, zsíros ételeket, gyümölcsöket.
Javaslatunk:
keksz, reszelt alma, banán, rántott levesek, párolt rizs, ízesítés nélküli tea, szénsavmentes ásványvíz fogyasztása mindaddig, míg az emésztés helyreáll.

Székrekedés esetén:
Segítsük a bélmozgást rostban gazdag ételek és a megszokottól több folyadék fogyasztásával. A székrekedés elkerülése érdekében mellőzze az apró magvas gyümölcsöket: áfonya, eper, füge, kivi, málna, narancs, ribizli, szőlő.
Javaslatunk:
gyógyteák,lekvárok, kompótok, koffein, tejtermékek, fűszeres ételek és búzakorpás készítmények fogyasztása.

Ileosztómásoknak:
Mivel a béltartalom folyamatosan távozik a szervezetből, az ebből adódó folyadék- és ásványi só veszteséget a táplálkozás során feltétlen pótolni kell.

Szakorvosával konzultálva, kérje dietetikus tanácsát az Ön számára legmegfelelőbb étrenddel kapcsolatban.

Elérhetőségeink


1097 Budapest, Timót u. 8.

Copyright © 2022 Minden jog fenntartva Mediszintech Kft. | Az oldalt készítette: Audiosoft IT-Consulting Kft. | Adatkezelési tájékoztató