Ellátás és ápolás

A műtétet követően a kórházban a nővér megtanítja a segédeszköz cseréjét, ürítésétés a sztóma körüli bőr ápolását, tisztítását. Kezdeti nehézségek adódhatnak, ám kellő gyakorlattal és idővel, a sztómával kapcsolatos napi teendők épp olyan rutinfeladattá válnak, mint a mosakodás.

Az első hónapokban a nyílás rendszerint duzzadt, ezért célszerű a sztóma méretéhez igazodva kiválasztani a megfelelő méretű és típusú segédeszközt. Az eszköz kiválasztásával kapcsolatban kérje a sztómaterápiás nővér segítségét.

Sztómaápolási termékek
Öltözködés és tisztálkodás

A korszerű segédeszközök lehetőséget adnak a legdivatosabb ruhák viselésére is. Amennyiben kerüljük a szűk szabású darabokat, a sztómazsák teljesen észrevétlen marad. Fontos, hogy a nadrág, szoknya dereka vagy deréköv a segédeszközt ne keresztezze, ne szorítsa el. Fürdés, zuhanyzás előtt a szénszűrőt takarja le a dobozban található szűrőtakaróval, ettől eltekintve épp úgy tisztálkodhat, ahogyan azt korábban is tette. Fontos a bőr folyamatos és alapos ápolása, mert a széklet maró hatású enzimeket tartalmaz, és felmarhatja a sztóma körüli bőrfelszínt. Használjon speciális sztómaterápiás krémeket, ápolószereket!

Hasznos tipp: derékszíj helyett használjunk nadrágtartót.

Szabadidő – utazás, sportolás

Komoly testi és lelki megterhelést jelent szembesülni a betegséggel, majd a sztómaviselés tényével. A változás az élet számos területét érinti, mégis van lehetőség az életminőség megőrzésére. Sztómával sem kell semmiről sem lemondania. Mozduljon ki otthonról, utazzon, sportoljon, ússzon! Mielőtt elutazna, győződjön meg arról, hogy elegendő mennyiségű sztómazsákot készített be a csomagjába. Javasoljuk, hogy a szükségesnél több zsákot vigyen magával, valamint az ápoló- és tisztítószereket, egyéb kiegészítőket se felejtse otthon. A Mediszintech ápolási szettjében diszkréten viheti magával az utazás során szükséges eszközöket.

A legtöbb sztómás sportolhat, és ugyanúgy végezhet aktív testmozgást, mint a műtét előtt. A rendkívüli fizikai megterhelést jelentő tevékenységeket azonban kerülni kell (pl.: súlyzós edzések, testépítés). Ha kifejezetten sztómásoknak tervezett alsóneműt (pl.: Simplicity) visel, még inkább növelhető a biztonság- és a szabadságérzet sportolás közben.

Kellő körültekintéssel úszni, strandolni is lehet a zsákkal, ráadásul a diszkréció is garantált, ha egyrészes fürdőruhát vagy pólót és rövidnadrágot visel.

Táplálkozás a sztóma műtét után

A sztómával való táplálkozás nagyon fontos kérdés a frissen műtöttek számára. Sajnos azonban a legtöbbször olyan téves információkat kapnak ezzel a témával kapcsolatban, amik ijesztőek lehetnek számukra.

Egy bélműtét mindig rettentő megerőltető a beteg szervezet számára. A beleket érintő műtét után néhány hétig minden képpen kíméletesen kell táplálkozni. Az első pár hét a sztómával, amíg a belek regenerálódnak, helyre áll a működésük, nagy odafigyelést követel. Az első két-három héten ajánlatos könnyű, pépes ételeket fogyasztani. A következő pár hétben már csak arra kell figyelni, hogy az ételek könnyűek legyenek, nem legyenek túl fűszeresek, vagy zsírosak.

A műtét után két-három hónappal, attól függően fel lép-e más probléma, elkezdhetünk visszatérni a megszokott táplálkozáshoz. Aki sztómával él bizonyos szabályok mellett teljesen normális módon táplálkozhat, szinte mindent megehet, amitől nincsenek panaszai.

Alapszabályok

A legfontosabb szabály, amit egy friss sztómásnak meg kell tanulnia, hogy ne egyen olyan apró dolgokat, mint a mazsola, pisztácia, mogyoró, és minden más, ami rágás nélkül lemegy. Ezeket vagy jól odafigyelve alaposan meg kell rágnia, vagy inkább mellőzze. Az apró magvak ugyanis a rövidebb bélszakasz miatt nehezebben emésztődnek meg, legtöbbször egyben maradnak, és így távoznak, ami nem néz ki túl jól, de rosszabb esetben elzárhatják a sztómát is. Ugyanez a helyzet a zöldségek és gyümölcsök héjával is. Ajánlatos egyszerre csak kisebb mennyiségű zöldséget vagy gyümölcsöt enni, mert a túl sok rost szintén elzáródást okozhat.

Amikor elkezdjük a sztómaviselőt visszavezetni a normális táplálékokhoz, ezt a következőképpen tegyük: ne tiltsuk el semmitől. Adjuk meg a lehetőséget, hogy kipróbálja hogyan tolerálja az új rendszer a bizonyos ételeket. Mindent először kis adagokban kóstoltassunk meg. Ha nem okoz komoly panaszokat, mint görcsök, hasmenés, erős puffadás, kellemetlen érzés, akkor a későbbiekben már nyugodtan adhatunk abból az ételből. Nem kell megijedni semmitől. Minden szervezet más. Van aki a műtét után nem bír bizonyos ételeket, mások akármit meg tudnak enni.

(forrás: www.webbeteg.hu)

Javasoljuk, hogy egyen rendszeresen és minél változatosabban. Fogyasszon növényi eredetű vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket. Egyen lassan, nyugodtan, alaposan megrágva az ételt, ezáltal megelőzheti a bélgázok keletkezését.

Az étrend összeállításánál vegye figyelembe, hogy megrövidült a tápcsatorna, ezért a tápanyagok felszívódása nehezebben megy végbe. Érdemes a különféle élelmiszereket eleinte próba jelleggel, több alkalommal fogyasztani, így az esetleges kellemetlenségek elkerülhetőek lesznek.

Amennyiben új fogásokat, ételeket szeretne kipróbálni, eleinte csupán kis adagot egyen belőlük. Ha az étel nem okoz hasmenést, puffadást, hasi görcsöket, akkor nyugodtan fogyaszthatja azokat normál mennyiségben is. A megfelelő mennyiségű, napi 2-3 liter folyadék bevitele rendkívül fontos. Igyon naponta több alkalommal, kis adagokban. Lehetőleg vizet fogyasszon, és kerülje a szénsavas italokat.

Erős szagképződést, puffadást okozó ételek, melyek fogyasztását lehetőleg kerülje:
erős fűszerek, hagymafélék, halak, káposztafélék, sajtok, száraz hüvelyesek, tojás, füstölt hús, spárga, szénsavas és égetett szeszes italok. Néhány gyógyszer is fokozott szagképződést okozhat, pl. bizonyos antibiotikumok.
Javaslatunk a szagképződés, puffadás enyhítésére:
nyugodt étkezés, joghurt, müzli, zöld saláták, spenót fogyasztása.

Hasmenés esetén:
Ajánlatos kerülni a fűszeres, zsíros ételeket, gyümölcsöket.
Javaslatunk:
keksz, reszelt alma, banán, rántott levesek, párolt rizs, ízesítés nélküli tea, szénsavmentes ásványvíz fogyasztása mindaddig, míg az emésztés helyreáll.

Székrekedés esetén:
Segítsük a bélmozgást rostban gazdag ételek és a megszokottól több folyadék fogyasztásával. A székrekedés elkerülése érdekében mellőzze az apró magvas gyümölcsöket: áfonya, eper, füge, kivi, málna, narancs, ribizli, szőlő.
Javaslatunk:
gyógyteák,lekvárok, kompótok, koffein, tejtermékek, fűszeres ételek és búzakorpás készítmények fogyasztása.

Ileosztómásoknak:
Mivel a béltartalom folyamatosan távozik a szervezetből, az ebből adódó folyadék- és ásványi só veszteséget a táplálkozás során feltétlen pótolni kell.

Szakorvosával konzultálva, kérje dietetikus tanácsát az Ön számára legmegfelelőbb étrenddel kapcsolatban.

Elérhetőségeink


1097 Budapest, Timót u. 8.

Copyright © 2022 Minden jog fenntartva Mediszintech Kft. | Az oldalt készítette: Audiosoft IT-Consulting Kft. | Adatkezelési tájékoztató