A sztómáról

Az emésztő- vagy vizeletkiválasztó rendszer egyes részeiben keletkező defektus, betegség akadályozhatja a vizelet vagy a széklet természetes úton történő kiürülését, szükségessé teheti a rendszer működésének megszakítását, a bél vagy húgyvezeték nem természetes környezetbe, a hasfal meghatározott helyére történő kivezetését, azaz sztóma kialakítását. A kivezetett bélrészben idegek nincsenek, így a sztóma nem fájdalmas, továbbá a széklet ürülése akaratlagosan nem szabályozható. A sztóma kialakítása lehet ideiglenes vagy végleges.

Sztómával élni kétségtelenül más mint nélküle, azonban akaraterővel és a szakemberek segítségével minden érintett szorongás nélkül tudja majd elfogadni, hogy az új, megváltozott körülmények között is lehet, és kell értékes emberi életet élni.

Hazánkban több mint 10 000 ember él sztómával. A szakemberek számtalan kiváló minőségű gyógyászati segédeszközt kínálnak a sztómaviselők részére, melyek segítségével könnyebbé válik az új élethelyzet elfogadása. A folyamatos termékfejlesztéseknek köszönhetően, ma már mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb eszközt, mellyel teljes értékű életet élhet.

A sztóma típusai
Ileosztóma – vékonybél kivezetés

Általában a jobb hasfalon elhelyezkedő, a vékonybél utolsó kanyarulatából képzett sztóma. Mivel a vékonybéltartalom lúgos vegyhatása miatt a bőrt nagymértékben károsítja, ezért a vékonybél sztómát a bőrfelszíntől 2-3 cm-re kiemelkedő formában alakítják ki. Az ileosztómából híg széklet ürül, a termelődés függvényében folyamatosan.

Ideiglenes kacs-ileosztómát készítenek választott műtétek során, amikor a végbél-eltávolítás után készített bélvarrat hosszabb-rövidebb ideig történő tehermentesítése céljából.

Végleges formában egynyílású, úgynevezett Brooke sztómát készítenek konzervatív kezelésre nem reagáló gyulladásos vastagbél megbetegedések, valamint örökletes vastagbél polipózis és többszörös daganatos elfajulás miatt végzett teljes vastagbél-eltávolítás után.

Kolosztóma – vastagbél kivezetés

A vastagbélen kialakított sztóma a leggyakoribb sztómafajta. Elhelyezkedhet a vakbélen (coecostoma), a haránt vastagbélen (transversostoma) és a szigmabélen (sigmoideostoma). Formáját tekintve lehet egynyílású, amikor a vastagbél meghagyott szakaszának a vége kerül kivezetésre, vagy kétnyílású, amikor a vastagbél egy kanyarulatát előemelve készítik a sztómát. Minél hosszabb vastagbélszakasz marad meg, annál sűrűbb és kevesebb a sztómán keresztül ürülő béltartalom. Ideális esetben az egynyílású kolosztóma a bőr szintjéből enyhén kiemelkedő, 2-3 cm nagyságú kerek, élénkvörös ajakszerű nyílás. A kolsztómából eleinte még rendszertelen híg széklet ürül, azonban később visszaállhat a rendes székelési gyakoriság.

Sürgősségi betegellátás során főleg ideiglenes formában készítik a vastagbél gyulladásos megbetegedései (toxikus megacolon, colitis ulcerosa, Crohn betegség), vagy akut vastagbél-elzáródással, vastagbél-kilyukadás miatt hashártyagyulladással szenvedő betegek (daganatok, [diverticulum], újszülöttkori meconium bélelzáródás) esetén. Szintén ilyen megoldásra kényszerülhetnek a sebészek hasüregi, illetve súlyos gáttáji sérülések miatt. Ilyenkor általában kétnyílású, úgynevezett kacs-ileosztómát készítenek.

Akut megoldásként általában ideiglenes célból kétnyílású formában készítik bélelzáródás, hashártyagyulladással járó bélkilyukadás (daganat, gurdély [divertikulum], sérülések), végbél-hüvely-húgyhólyag közötti sipolyok, valamint újszülöttek fejlődési rendellenességeinek műtéti megoldásánál. Ilyenkor a cél az érintett bélszakasz bizonyos időtartamra szóló tehermentesítése.

Végleges kolosztóma végbéldaganatok, fejlődési rendellenességek, súlyos, nem korrigálható inkontinencia (széklet vagy vizelet tartásának képtelensége) műtéteknél készül, illetve ha az ideiglenes sztóma zárása valamilyen okból később nem végezhető el. Rectumtumor esetén, amikor a rectum záróizma nem tartható meg.

Urosztóma – húgyúti kivezetés

Ha a vesék által kiválasztott vizelet természetes úton történő kiürítése valamilyen okból akadályozott, a vizeletelvezető rendszeren kell sztómát kialakítani. Számos műtéti megoldása miatt elhelyezkedése változó.

Nephrostoma az egyik vagy mindkét vesemedence katéterrel vagy drénnel történő közvetlen kivezetését jelenti. Általában a húgyvezeték(ek) elzáródása, a hólyagba történő vizeletelvezetés akadályoztatása esetén alkalmazzák.

Uretero-cutaneostoma a húgyvezetékek bőrre történő kiszájaztatását jelenti. Hólyag carcinoma, nőgyógyászati daganatok, húgyhólyag-hüvely sipoly, prosztata daganatok esetén alkalmazzák a leginkább.

Ileum-conduit-ról beszélünk, amikor a húgyvezetékeket egy kirekesztett vékonybélkacsba szájaztatják, és ezen kacs egyik végét ültetik ki a hasfalra.

Cystostoma esetén a hólyagban összegyűlt vizelet nem a húgycsövön keresztül, hanem a hólyagból képzett szájadékon át, vagy bőrön átvezetett katéteren keresztül ürül a külvilágba. Ezen beavatkozásra a húgycső-, hímvessző daganatai, sérülései, ill. prosztata daganatok esetén kerülhet sor.

Panaszai vannak? Kérdése van? Szaktanácsra van szüksége?

Minden felmerülő kérdéssel és problémával javasoljuk, forduljon a műtétet végző orvoshoz vagy a sztómaterápiás nővérhez. Bővebb tájékoztatásért lépjen kapcsolatba kollegáinkkal, akik kérését kiemelt figyelemmel igyekeznek teljesíteni!

Feltétlenül jelentkezzen be Belvárosi Egészségcentrumunk coloproctológia szakrendelésére, ha a következőket tapasztalja: duzzadt vagy sérült sztóma, a szokásosnál több vérzés, elváltozás a sztóma körüli bőrön (irritáció, viszketés, seb, égő érzés stb.), megváltozik a sztóma színe vagy mérete, gyakori szivárgás, gondot okoz a sztómazsák alkalmazása. Szakrendelésünk egyben Sztómacentrum is így országosan egyedülálló módon, teljes körű koloproktológiai és sebészeti szakorvosi ellátást és szaktanácsadást (pl. sztómazsák viselés, sztóma kezelése, bőrápolás, táplálkozás stb.) biztosítunk a sztómával élők számára.

Elérhetőségeink


1097 Budapest, Timót u. 8.

Copyright © 2022 Minden jog fenntartva Mediszintech Kft. | Az oldalt készítette: Audiosoft IT-Consulting Kft. | Adatkezelési tájékoztató